Återanvänd

En hel del saker är inte gjorda för att återanvända utan får istället kastas. Dock är det inte ovanligt att man glömmer hur man gör för att ta tillvara på även sådan man trodde var förstört! En hel del retroprylar finns kvar just på grund av de äldres gedigna kunskap om hur man tar hand om allting för att inte kasta. Här är ett område som kan förvåna flertalet.

Disktrasor

Disktrasan är en av de mest bakteritäta och snuskigaste produkterna i hemmet. Orsaken är främst att den används för att torka ett flertal olika ytor och därefter är så lagom fuktig att bakterierna trivs ypperligt. Enligt Marie-Louise Danielsson Tham, som jobbar som professor i livsmedelshygien, bör man byta trasa minst en gång i veckan. Hon lyfter även upp att man inte alltid ska använda trasan. Är det exempelvis mjölkprodukter eller köttvätskor som ska torkas upp är det betydligt bättre att först ta hushållspapper för att ta det grövsta först. Just sådana vätskor är extra frodiga för bakterier och gör att disktrasan snabbt blir mycket illaluktande. Därmed ska man aldrig använda den vanliga disktrasan till detta.

Återanvänd

Däremot behöver man inte kasta bort gamla trasor utan dessa går att göra rena och därmed återanvända. I detta fall är en tvätt i tvättmaskinen på 60 grader en bra rekommendation. Det går även att koka dem i vatten där man tillsätter lite tvättmedel. Det kan ske i fem minuter i sådant fall.

Att köra den i micron är däremot inte någon rekommendation. För det första är det sällan som trasan hinner få upp den värme som krävs för att alla bakterier ska dö. För det andra sprids bakterierna i micron vilket gör att man får lägga ner stor tid på att göra ren micron efter denna behandling. Att då istället välja tvättmaskinen eller kastrullen är betydligt bättre. På marknaden finns både tunna och tjockare trasor. Enligt Marie-Louise bör man välja de tunnare. Orsaken är att de tjockare behåller fukten längre vilket är grogrunden för bakterier. Detta problem kan även uppstå med microfiberdukar då de inte är speciellt snabbtorkande.

Disktrasan är en bakteriehärd – men en härd som kan bekämpas bara man jobbar på rätt sätt.