Framtidens shopping

Detaljhandeln är en bransch som kombinerar fyra intressanta områden i ett: näringsliv, teknik, psykologi och beteendevetenskap. Genom att blicka in i kristallkulan i dessa olika områden kan vi bilda oss en uppfattning om hur framtidens shopping kan komma att se ut. Vi tror att shoppingen inom en snar framtid kommer att vara betydligt mer analytisk och vi tror även att dina känslor kommer att spåras genom videoteknik.

Teknikjätten Intel, som ligger bakom en hel del av den teknik du stöter på inom detaljhandeln och även arbetar med det som kallas för “Sakernas internet”, har för länge sedan insett att analys och Sakernas internet kommer att leda till en ökad försäljning av processorer och servrar. När Intel nyligen presenterade delar av sin nya teknik på en konferens i New York, handlade mycket om ansiktsigenkänning.

Idag finns nämligen teknik som kan känna igen våra ansikten och använda denna information i olika syften. Om du som kund till exempel går fram till en bildskärm i butiken och ser frustrerad ut, kommer butiken tack vare ansiktsigenkänningen bli uppmärksam på att de behöver förändra någonting. Om du istället ser lycklig ut kan butiken spinna vidare på detta. Denna teknik skulle göra det möjligt för butikspersonalen att hjälpa oss kunder beroende på hur detta system upplever att vi reagerar på en viss produkt. Här finns info om allt som rör shopping online! En grym shoppingblogg.

Nya tekniker för shopping

Samtidigt som detaljhandeln kan dra nytta av denna teknik, där en bildskärm genom att läsa av kundens ansiktsuttryck kan bilda sig en uppfattning om dennes sinnesstämning, kan den förmodligen också skrämma vissa kunder. Även om den data som används är anonym, känns det som ett steg närmare ett övervakningssamhälle. Samtidigt kommer förmodligen inte yngre generationer att ha några större invändningar mot tekniken. Äldre kundgrupper kan säkert tycka att den kränker integriteten.

En av Intels partners visade på samma konferens upp en spegel som låter dig testa flera olika klädesplagg och jämföra dessa, samt dela dina outfits med dina vänner. Spegeln styrs med hjälp av handgester, och den största skillnaden med denna spegel jämfört med liknande teknisk utrustning är att den faktiskt skulle kunna passa in i detaljhandeln. De varianter som tidigare har visats upp har varit lite för otympliga för att kunna stå i en butik, men denna spegel är egentligen inte större än en vanlig spegel och är utrustad med en kamera som möjliggör denna teknik. Denna typ av spegel skulle inom en snar framtid kunna finnas på H&M och andra klädbutiker.