Retrohistoria

För de flesta är retro nu ett samlingsbegrepp för allt som är äldre än 1990. Oavsett om det rör sig om kläder, inredning, bruksföremål eller kultur, finns en fascination som tydligt påverkar våra ideal och vår konsumtion. Retrotrender är inte någonting unikt för Sverige utan förekommer över hela världen. Dock är det en relativt ny företeelse. Inom modevärlden var 1990 ett årtal då man tydligt började titta bakåt och återuppta äldre design och stil. Under 1970-talet var retrointresset obefintligt för många och man blickade istället framåt till det nya och moderna!

Vad är retro

Retro som ord betraktat, kommer från den latinska språkfamiljen och från franskans rétro. Ordet betyder egentligen “bakåt” eller “tillbakablick” och handlar helt enkelt om att blicka tillbaks och hämta inspiration från dåtiden istället för att stäva efter framtidens material och form. Det finns många retroinriktningar och man kan tydligt se denna rörelse både inom mode, bilar, bruksföremål och kultur. En gammal skivspelare med vevarm, eller en hylla i plast kanske inte hör till framtidens ideal med organiska material och hållbara produktionssätt. Dock tilltalas många av den gamla tidens berättelser och den romantiska bild som ofta vävs kring snygga bilar, rock’n’roll, utsvängda jeans och stora glasögon.

Idag åker bebisar omkring i äldre barnvagnar från Emmaljunga och andrahandspriserna för cykelstolar av plast i orange kulört stiger. Kanske föds nu en första retrogeneration som de facto växer upp med samma föremål och inredning som sina mor- och farföräldrar?