Ecco från Danmark säljs i hela världen

Företaget Ecco Sko A/S startade sin verksamhet i Bredebo i Danmark 1963. Idag finns det cirka 3000 butiker över hela världen och det produceras mer än 12 miljoner spar skor varje år. I Sverige är det knappast någon vuxen person som inte känner till detta skomärke och många har provat deras produkter sedan 70-talet då det lanserades här hos oss.

De första modellerna blev kända för sin kraftiga gummisula och sin sköna läst. Företaget var även en av de första skotillverkarna som placerade sin logga i gummisulan så att varje steg i snö eller sand skulle göra reklam för företaget. Idag är skorna fortfarande kända som sköna och fotriktiga, men utförandet är inte enbart de rustika varianter som det handlade om från början. Det finns ett stort antal modeller som riktar sig till barn, dam och herr. Prisnivån ligger något högre än andra tillverkare, men den egna marknadsföringen utlovar att kvaliteten är genomgående hög och slitstark.

Hur sköter man sina skor från Ecco?

På hemsidan framgår det att alla modeller har en skyddande grundbehandling när de lämnar fabriken. Bor man i ett område med snö och regn kan man behöva skydda sina Ecco skor på ett ytterligare sätt. Det finns en tydlig beskrivning på hemsidan hur man ska sköta olika sorters material av ovanläder. Ibland kan det vara svårt som konsument att veta vilket material skona är tillverkad av, men det ska återförsäljarna känna till eller kunna ta reda på från sin inköpskanal.

Finns det ett miljötänk i produktionen?

Ja, det är en omfattande del i Eccos värdegrund som handlar just om en hållbar tillverkningsprocess. Företaget har egna garverier i flera länder och är aktiva i ett forskningsprogram vars syfte är att minska den negativa miljöpåverkan som är kopplad till garvning. De var tidigt ute med att prova industrirobotar i sin produktion för att inte utsätta arbetande personer för onödig hälsorisk.

Skinnet och lädret man använder kommer enbart från djur som fötts upp med tanke på köttproduktion. Då blir skinnet en biprodukt som säljs vidare till företag som tillverkar skinn och lädervaror. Man är noga med att tydliggöra att man aldrig använder skinn från djur som fötts upp enbart på grund av sitt skinn eller päls. Här nämner man bland annat minkar.