Ekonomisk historik

Du kan få låna pengar även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det är inte alla gånger det är så bra att göra det, men det går. Det finns ändå lägen då det faktiskt kan vara nödvändigt. Vi ska titta på hur man gör för att låna pengar trots betalningsanmärkningar.

Vad är betalningsanmärkningar?

Låt oss först titta på det där med betalningsanmärkningar. Vad betyder det egentligen? En betalningsanmärkning innebär att kreditupplysningsbolagen har noterat att du inte har skött dina betalningar. Det händer om det finns ett ärende hos Kronofogden eller om du har obetalda skulder till kommunen eller staten. Ifall du har genomgått skuldsanering hos Kronofogden är det också något som kommer att synas på kreditupplysningen. Allt detta kallas för betalningsanmärkningar. En vanlig missuppfattning är att dessa finns noterade hos Kronofogden, men så är det alltså inte. Anmärkningarna ligger hos kreditupplysningsbolagen. Ofta får man en betalningsanmärkning för att man inte skött sina betalningar. Det är därför många långivare inte vill bevilja lån i sådana lägen. För långivaren är det en varningssignal. Risken för dem blir högre.

Om du glömmer att betala en avi får du ofta (men inte alltid) en påminnelse. Betalar du inte då går ärendet vidare till ett inkassobolag som försöker driva in skulden. Betalar du inte till inkasso skickas ärendet till Kronofogden som i sin tu försöker få dig att betala skulden. Svarar du inte på Kronofogdens delgivande leder det till ett utslag hos Kronofogden. Detta är något som kreditupplysningsbolagen noterar omedelbart. Så inträffar en betalningsanmärkning. Den går inte att återkalla såtillvida att den inte inträffat på grund av ett uppenbart fel någonstans. En betalningsanmärkning syns i tre år och skuldsaneringar syns i fem år.

Ansök om lån trots en betalningsanmärkning

Om du vill låna pengar trots betalningsanmärkningar är det i princip bara snabblånen som erbjuder den möjligheten. Dessa är lite dyrare än privatlånen generellt sett, men det går ändå att hitta snabblån med ganska rimliga villkor. Se ändå till att inte låna mer än vad du behöver. Dessutom bör du betala tillbaks lånet så snabbt det går för att slippa dyr ränta och höga avgifter. Självklart bör du fundera på om det verkligen är klokt att låna mer pengar om du har betalningsanmärkningar. Räntan och avgifterna skiljer sig ganska mycket mellan olika långivare. Jämför dem därför noga så att du inte behöver betala mer än nödvändigt. Vissa långivare godtar en betalningsanmärkningar, andra godtar två eller fler. För en del snabblån krävs att du inte ska ha haft några betalningsanmärkningar den senaste tiden, till exempel de senaste 6 eller 12 månaderna. Det kan även finnas krav att du inte ska ha fått mer än ett visst antal anmärkningar inom en viss period. För så gott som alla lån gäller att du inte får ha någon kvarvarande skuld hos Kronofogden.